Undervisning

Undervisning

Hyrdeundervisning/træning

Din hund skal som udgangspunkt være ½ år eller mere for at starte med hyrdetræning. Jeg instinkttester 7 uger gamle hvalpe, hvor kuldet bliver testet sammen. Den ældste hund jeg har set på får var 13½ år.

Når jeg starter en hund op, siger jeg så lidt som overhovedet muligt til hunden. Den skal lære, erfare og forstå hvad dens opgave er og lære at læse mit kropssprog. Senere kommer der verbale kommandoer på. Til sidst lærer jeg hunden fløjtekommandoer. Der er flere fordele ved fløjten. Hunden kan høre den over store afstande, den skærper hundens sanser og jeg oplever en hurtigere reaktion fra hundens side. Når man bruger fløjten er det let at forblive neutral i kommandoerne, for det er vigtigt at hyrden ikke bliver negativ og personlig, hvis/når tingene ikke helt går som planlagt.

Træningen skal bygges op omkring hurtig og langsom træning. Hvis man tillader hunden at løbe rundt i høj fart hele tiden, tror den at det er det der skal til hele tiden. Det er vigtigt hunden kommer ned i tempo og lære, at den kan bevæge dyrene med sit tryk stille og roligt.

Respekterer hyrden og hunden dyrene, vil dyrene også være meget mere samarbejdsvillige.

Der er mange forskellige opgaver i hyrdning. Der er optaget, hentning, drivning, deling, balance, sidekommandoer m.m..både driver og henter får, mens man som hovedregel fradriver kvæg, geder, gæs og ænder.

Det er vigtigt at man varierer sin træning og fx ikke kun laver hentninger hele tiden, men også begynder at fradrive med hunden på et tidligt tidspunkt af indlæringsfasen, ellers risikerer man en hund der hele tiden vil gå i balance og hente dyrene til én og det bliver svære at lære hunden at drive.

Det er godt at have kommandoer hunden forstår, men brug dem kun når det er nødvendigt. Hunden er et selvstændigt væsen og den skal have lov til at tænke selv. Ofte læser den situationerne hurtigere og bedre end hyrden, så hvorfor ikke benytte dette. Hyrdning er et samarbejde, hvor både hund og hyrde har noget at skulle have sagt.

For at kunne hyrde roligt og kontrolleret med sin hund, er det vigtig du har et godt samarbejde med din hund. For mig er et godt samarbejde gensidig respekt mellem menneske og hund og hunden samarbejder frivilligt uden nogen former for tvang, men den sætter ikke spørgsmålstegn ved det du siger til den. Når instinkt og samarbejdet mellem hund og hyrde er lige stort, opnås de bedste resultater med hyrdningen.